តេស្ត Iron
ការធ្វើតេស្តជាតិដែកគឺកាវាយតម្លៃបរិមាណជាតិដែកនៅក្នុងឈាម។ជាតិដែកគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់មួយក្នុងចំណោមមុខងារផ្សេងៗទៀតដែលត្រូវការជាចាំបាច់ក្នុងបរិមាណតិចតួចដើម្បីជួយបង្កើតកោសិកាឈាមក្រហមធម្មតា (RBCs) ។ វាគឺជាផ្នែកសំខាន់មួយនៃអេម៉ូក្លូប៊ីនដែលជាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុង RBCs ដែលភ្ជាប់អុកស៊ីសែននៅក្នុងសួតនិងបញ្ចេញវានៅពេលឈាមរាលដាលដល់ផ្នែកផ្សេងទៀតនៃរាងកាយ។ រាងកាយមិនអាចផលិតជាតិដែកបានទេដូចនេះរាងកាយត្រូស្រូបយកជាតិដែកពីអាហារដែលយើងញ៉ាំឬពីអាហារបំប៉ន។
ជាធម្មតាជាតិដែកត្រូវបានស្រូបយកពីចំណីអាហារនៅក្នុងពោះវៀនតូចហើយដឹកជញ្ជូនពាសពេញរាងកាយដោយចងភ្ជាប់ទៅនឹងសារធាតុរីទីនដែលជាប្រូតេអ៊ីនផលិតដោយថ្លើម។ នៅក្នុងមនុស្សដែលមានសុខភាពល្អការដឹកជញ្ជូនជាតិដែកភាគច្រើនត្រូវបានបញ្ចូលទៅក្នុងការផលិតអេម៉ូក្លូប៊ីនកោសិកាឈាមក្រហម។ នៅសល់ត្រូវបានរក្សាទុកនៅក្នុងជាលិកាដូចជា ferritin ឬ hemosiderin ជាមួយនឹងបរិមាណតិចតួចបន្ថែមទៀតត្រូវបានប្រើដើម្បីផលិតប្រូតេអ៊ីនផ្សេងទៀតដូចជា myoglobin និងអង់ស៊ីមមួយចំនួន។
គ្រូពេទ្យអាចស្នើសុំតេស្តនេះប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញា:
-ស្លេកស្លាំង
-មានផ្ទៃពោះ
-អស់កំលាំង
-មិនមានចំណង់អាហារ
-មានជំងឺគ្រាប់ឈាម...
ជាធម្មតាជាតិដែកត្រូវបានស្រូបយកពីចំណីអាហារនៅក្នុងពោះវៀនតូចហើយដឹកជញ្ជូនពាសពេញរាងកាយដោយចងភ្ជាប់ទៅនឹងសារធាតុរីទីនដែលជាប្រូតេអ៊ីនផលិតដោយថ្លើម។ នៅក្នុងមនុស្សដែលមានសុខភាពល្អការដឹកជញ្ជូនជាតិដែកភាគច្រើនត្រូវបានបញ្ចូលទៅក្នុងការផលិតអេម៉ូក្លូប៊ីនកោសិកាឈាមក្រហម។ នៅសល់ត្រូវបានរក្សាទុកនៅក្នុងជាលិកាដូចជា ferritin ឬ hemosiderin ជាមួយនឹងបរិមាណតិចតួចបន្ថែមទៀតត្រូវបានប្រើដើម្បីផលិតប្រូតេអ៊ីនផ្សេងទៀតដូចជា myoglobin និងអង់ស៊ីមមួយចំនួន។
គ្រូពេទ្យអាចស្នើសុំតេស្តនេះប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញា:
-ស្លេកស្លាំង
-មានផ្ទៃពោះ
-អស់កំលាំង
-មិនមានចំណង់អាហារ
-មានជំងឺគ្រាប់ឈាម...
នៅពេលដែលកម្រិតជាតិដែកមិនគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីបំពេញតំរូវការរបស់រាងកាយកំរិតជាតិដែកនៅក្នុងឈាមធ្លាក់ចុះការផលិតគ្រាប់ឈាមក្រហមក៏មិនគ្រាប់គ្រាន់ដែរ។
បញ្ហាការខ្វះជាតិអាចកើតឡើងដោយសារតែ៖
+មានតម្រូវការជាតិដែកកើនឡើងឧទាហរណ៍ក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះឬកុមារភាពឬដោយសារស្ថានភាពដែលបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ឈាមរ៉ាំរ៉ៃ (ឧទាហរណ៍ដំបៅក្រពះមហារីកពោះវៀន) ។
+ជាតិដែកមិនគ្រប់គ្រាន់ត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ (ទាំងអាហារឬអាហារបំប៉ន)
+រាងកាយមិនអាចស្រូបយកជាតិដែកពីអាហារដែលបានបរិភោគក្នុងលក្ខខណ្ឌដូចជាជំងឺ celiac.
បញ្ហាការខ្វះជាតិអាចកើតឡើងដោយសារតែ៖
+មានតម្រូវការជាតិដែកកើនឡើងឧទាហរណ៍ក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះឬកុមារភាពឬដោយសារស្ថានភាពដែលបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ឈាមរ៉ាំរ៉ៃ (ឧទាហរណ៍ដំបៅក្រពះមហារីកពោះវៀន) ។
+ជាតិដែកមិនគ្រប់គ្រាន់ត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ (ទាំងអាហារឬអាហារបំប៉ន)
+រាងកាយមិនអាចស្រូបយកជាតិដែកពីអាហារដែលបានបរិភោគក្នុងលក្ខខណ្ឌដូចជាជំងឺ celiac.
No comments